Luonnolla on itseisarvo. Etelä-Suomen metsiä ja soita ei suojella vain siksi, että luonnon monimuotoisuuden ja hiilivarastojen väheneminen tekee meidät haavoittuvammiksi esimerkiksi ilmastonmuutokselle. Lajit ovat itsessään arvokkaita.
Ympäristöpolitiikassa on ymmärrettävä, että puolustamme äänetöntä, sanoo eduskuntavaaliehdokas ja kansalaisjärjestöaktiivi Henrik Nyholm.
Luonnolla on itseisarvo. Esimerkiksi Etelä-Suomen metsiä ja soita ei ole suojeltava vain siksi, että luonnon monimuotoisuuden ja hiilivarastojen väheneminen tekee meidät haavoittuvammiksi esimerkiksi ilmastonmuutokselle, vaan myös siksi, että lajit ovat itsessään arvokkaita.
Toimittaja ja kaupunginvaltuutettu Silvia Modig on myös Vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokas.
– Vasemmistolainen ympäristöpolitiikka on globaalisti solidaarista. Ratkaisu ei ole se, että Helsingissä ajetaan palmuöljydieselillä. Vaikka päästöt täällä vähenevät, toisaalla kaadetaan sademetsiä plantaasien tieltä. Suuryhtiöiden rynniminen viljelyalueille on ajanut paikalliset viljelijät ahdinkoon. Vastuuta on kannettava globaalisti.
Kuluttaja ei yksin vastuussa
Mitä ympäristön suojelemiseksi on tehtävä?
– Törsäily ja lentomatkustaminen syyniin. Tämä ei tarkoita vaatimusten sysäämistä yksilöille. Ympäristöpäätökset tulee tehdä valtiotasolla. Kuluttajalla on vastuuta, mutta sitä ei saa jättää pelkästään hänelle, sanoo Henrik Nyholm.
Hyvä yhteiskunta on siis sellainen, jossa jokainen voi tehdä hyviä valintoja ja jossa huonot vaihtoehdot karsitaan yhteisillä päätöksillä. Millaisia rakenteelliset ratkaisut ovat?
– Ilmastolaki on saatava ensi hallituskaudella. Se on joustava tapa saavuttaa kansainväliset päästötavoitteet, Nyholm ilmoittaa.
– Lisäksi EU:n tulee säätää hiilitullit tuotteille, joiden valmistaminen tuottaa paljon päästöjä. Hiilitullit ovat konkreettinen keino estää hiilivuotoa eli tuotannon karkaamista lepsumpien päästörajoitusten maihin. Ne myös rohkaisevat unionin ulkopuolisia maita toteuttamaan päästövähennyksiä. Hiilitullit pitää toteuttaa niin, että niillä luodaan köyhiin maihin kestävää kehitystä, eikä vaikeuteta maiden tilannetta entisestään, Nyholm lisää.
Myös Modig kannattaa ilmastolakia.
– Kaupunkirakennetta tulee tiivistää, ja uudet alueet suunnitella raiteiden varrelle. Raidehankintoihin tulee perustaa rahasto, jotta projektit etenevät, vaikka poliitikot vaihtuvat.
Radikaalisti kohtuullista elämää
Vasemmistoliiton ympäristökampanjassa vaaditaan, ettei pienituloisia ihmisiä unohdeta. Joukkoliikenteen on toimittava ja oltava edullista. Esimerkiksi energiansäästöön kannustavien suorien tukien on oltava riittäviä niille, jotka eivät saa verovähennyksiä.
– Ruuhkamaksut vähentäisivät autoilua, ja saisimme varoja joukkoliikenteen kehittämiseen. Myös haittaveroja on kohdennettava ympäristövihamielisiin tuotteisiin, vaatii Modig.
Toisaalta yhteiskunnan on otettava rooli tottumusten muuttamisessa.
– Kasvispainotteisen ruokavalion edistäminen on avainasemassa ilmastonmuutoksen torjunnassa, Modig toteaa.
Näkemys muutostarpeesta on selvä.
– Meidän tulee ymmärtää, että nykyisen kaltainen kulutus ei ole mahdollista. Vasemmiston tulee rohkeasti vaatia vähemmän.
Teksti: Elina Turunen
Teksti on julkaistu Helsingin Vasemmiston vaalilehdessä, lehti luettavissa myös verkossa, lisätietoja Helsigin Vasemmiston sivuilla.