14.04.2016 | Silvia Modig Ilmasto

Talvivaaran ongelmat edelleen ratkaisematta

 

Terrafame on tänään kertonut, että kaivoksen ylösajo on sujunut suunnitelmien mukaan, ja jopa hieman odotuksia paremmin. Tämä on hienoa! Vihdoinkin jotain positiivisia uutisia Talvivaarasta. Näyttää siltä, että bioliuotusprosessi on viimein saatu toimimaan, mutta lopullinen varmuus asiasta saadaan vasta myöhemmin. Nikkelin alhaisen hinnan vuoksi taloudellinen tulos ei kuitenkaan ole hyvä.

Nämä positiiviset uutiset eivät kuitenkaan poista suuria ongelmia, joita Talvivaaran kaivokseen liittyy. Kaivoksen ympäristöongelmia ei ole edelleenkään saatu ratkaistua, ja taloudellinen tilanne on hirvittävä.

Viime viikolla eduskunta myönsi 38,5 miljoonaa euroa lisää rahaa Terrafamelle, mutta tämä riittää vain ensi kuuhun saakka. Lisärahaa kaivos tarvitsee siis jo parin viikon kuluttua, ja silloin puhutaan noin 200 miljoonasta eurosta. Kaivokseen uppoaa joka päivä 650 000 euroa. Kuusisataaviisikymmentä tuhatta euroa joka päivä.

Ulkopuolisia rahoittajia on vaikea saada niin kauan kuin Nuasjärven purkuputken lupakäsittely on kesken. Vaasan hallinto-oikeus on luvannut ratkaisun vielä tämän kuun aikana. Jos lupa pysyy nykyisellään, ei kaivoksella ole mahdollisuuksia jatkaa, sillä jätevesien hallinta ei onnistu. Jos suurempi lupa myönnetään, aiheutuu siitä haittaa ympäristölle.

Kaivoksen jätevesiongelmat johtuvat siitä, että Talvivaaran malmiesiintymän ns. isäntäkivi on mustaliusketta. Aina kun mustaliuske joutuu tekemisiin ilman tai veden kanssa, siitä muodostuu rikkihappoa, jota tarvitaan bioliuotusprosessiin. Kuitenkin mustaliusketta on lohkareina ja sepelinä alueella paljon, ja aina kun sataa, syntyy lisää sulfaattipitoista suolaista vettä. Vieraillessani Talvivaarassa Terrafamen edustaja vähätteli ympäristöongelmia sanomalla, että jäteveden pH on sama kuin Coca-colalla. Kuka haluaisi päästää satoja miljoonia litroja kokista järveen?

Vaikka nyt kaivokselta saatiin orastavia positiivisia uutisia, eivät ne valitettavasti muuta suurta kuvaa. Rahan syytäminen Terrafamelle ei ole järkevää, ja siksi parasta olisi selvittää kaivoksen hallittua alasajoa. Talvivaara on ollut tärkeä työllistäjä Kainuussa. Nyt kuitenkin kaivokseen liittyvät ongelmat ovat liian suuria, että toimintaa kannattaisi enää jatkaa. Onneksi työpaikat eivät kuitenkaan häviä yhdessä yössä, vaan kaivoksen hallittu alasajo työllistää suunnilleen nykyisen määrän ihmisiä vielä 2–3 vuotta.

Alasajokin maksaa, noin 300 miljoonaa euroa, mutta se on silti turvallisempi ja pidemmän päälle edullisempi ratkaisu kuin epäonnisen kaivostoiminnan jatkaminen.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram