31.03.2022 | Silvia Modig Ihmisoikeudet

Translain on taattava riittävät oikeudet myös translapsille ja -nuorille

 

Hyvää transnäkyvyyden päivää! Uusi translaki on vihdoin lähetetty lausuntokierrokselle. Translain on taattava riittävät oikeudet myös translapsille ja -nuorille.

Translaki on ollut pitkään häpeäpilkku suomalaisessa lainsäädännössä. Nykyinen translaki on räikeä loukkaus transihmisten itsemääräämisoikeutta vastaan.

Laki on sisältänyt lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen, ja prosessi, johon transihmiset ovat pakotettuja saadakseen toivomaansa lääketieteellistä apua, on kohtuuton. Laki ei kunnioita transihmisten ihmisoikeuksia.

Nyt vihdoin uusi translaki on lähetetty lausuntokierrokselle. Olennaista on, että uudistuksessa erotetaan juridinen sukupuolen vahvistaminen lääketieteellisestä korjausprosessista. Tämä vahvistaa itsemääräämisoikeutta.

Vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä poistuu, mikä poistaa vihdoin tilanteen, jossa lainsäädännöllä pakkosterilisoidaan tietty kansanryhmä. Sitä lisääntymiskyvyttömyysvaatimus käytännössä on monelle tarkoittanut. Ja on hyvin vaikea ymmärtää, että näin toimitaan Suomessa vielä 2020-luvulla.

Selvä, iso ja valitettava puute on se, että alaikäisten asemaan ei ole tulossa parannusta. Myös alaikäisille kuuluu itsemääräämisoikeus, ja heille pitää antaa viesti siitä, että yhteiskunta hyväksyy heidät juuri sellaisena kuin he ovat. Nyt esitys ei sitä tee. 

Translapsille ja -nuorille pitää antaa viesti siitä, että yhteiskunta hyväksyy heidät juuri sellaisena kuin he ovat.

Jatkossa juridisen sukupuolen vahvistamiseksi riittäisi 18 vuotta täyttäneen oma hakemus. Se on selvä parannus.

Mutta kun henkilön sukupuolta ja identiteettiä ei voi kukaan muu tietää, eikä se kenellekään muulle kuulu, pitäisi ilmoituksen olla riittävä prosessi.

Mm. Norjassa yli 16-vuotias saa vahvistaa sukupuolen omalla ilmoituksellaan. Eli hän saa henkkarit, jotka vastaavat sitä kuka hän on. Kyse ei ole mistään kovin radikaalista muutoksesta yhteiskuntajärjestykseen, yksilön oikeuksille ja hyvinvoinnille taas merkittävästä asiasta.

Jokainen ymmärtää, ettei sukupuolen kokemus ala yllättäen 18-vuotissyntymäpäivänä vaan paljon aiemmin.

Suomessa rikosoikeudellinen vastuu alkaa 15-vuotiaana ja autoakin saa ajaa erityisluvalla 17-vuotiaana. Juridinen sukupuoli pitäisi voida vahvistaa myös aiemmin kuin esitys nyt esittää.

On vaikea perustella, miksi ikäraja asetetaan juuri 18 ikävuoteen, koska annamme alaikäisille myös muita vastuita ja oikeuksia.

Koska lasten suojeleminen on kaikkien aikuisten velvollisuus, toivon että tähän asiaan kiinnitetään lausuntokierroksella huomiota ja lakiin vielä saadaan myös alaikäisten oikeuksia kunnioittava muutos.

Jokaisella on oikeus olla oma itsensä, myös trans- ja muunsukupuolisilla lapsilla ja nuorilla. Transoikeudet ovat ihmisoikeuksia!

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram