03.04.2015 | Silvia Modig Hyvinvointi

PIENYRITTÄJYYS ON SANKARUUTTA

 

Suomi on pienyrittäjien maa. Maamme yrityksistävas15_kuva_jakoavain yli 95% on pieniä ja suomalaisten kädenjälki on arvostettua koruista koodaamiseen. Yrittäjyyden tulee silti aina olla vapaaehtoista, ihmisistä itsestään lähtevää toimintaa. Moni pienyrittäjä on hyvin heikossa asemassa ja pienyrittäjien sosiaaliturva on tuotava samaan tasoon muiden työntekijöiden kanssa.

Suurin osa uusista työpaikoista syntyy pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Ensimmäisen työntekijän palkkaamisen helpottaminen on tärkeää yrittäjän ja yhteiskunnan kannalta. Vasemmistoliiton ajama 10 000 euron veroton ansiotulo vuodessa edistää työvoiman palkkaamista, etenkin matalan tuottavuuden aloilla. Tämän lisäksi yksinyrittäjille on luotava pysyvä palkkatukijärjestelmä, joka edistää ensimmäisen työntekijän palkkaamista.

Ensi vuonna voimaan astuva verouudistus, jossa arvonlisäverollisen myynnin alarajaa nostetaan 10 000 euroon ja alvin alarajahuojennuksen ylärajaa nostetaan 30 000 euroon, on askel oikeaan suuntaan. Pienyrittäjiä ja itsensätyöllistäjiä tulee auttaa Vasemmiston veromallin mukaan nostamalla arvonlisäverollisen myynnin alarajaa 25 000 euroon ja huojennuksen ylärajaa 39 000 euroon.

Kun julkinen sektori ostaa toimintoja yksityisiltä, tulee aina huolehtia, että tarjouskilpailut pysyvät reiluina ja kooltaan sellaisina, että pienet paikalliset yritykset pystyvät niihin osallistumaan.

Yritystukia uudelleen kohdentamalla voidaan säästää vuosittain useita satoja miljoonia ja luoda uusia työpaikkoja. Työ- ja elinkeinoministeriön teettämän yritystukiselvityksen mukaan Suomessa maksettiin 2011 tehottomia yritystukia 184 miljoonaa euroa ja vähän vaikuttavia 484 miljoonaa euroa. Heikosti vaikuttavien yritystukien määrä oli yhteensä 668 miljoonaa euroa. Kaikkinensa valtion yritystuet ovat reilun miljardin luokkaa. Myös kuntien ja erilaisten neuvonta- ja palveluorganisaatioiden antamaa tukea yrityksille on kritisoitu.

Selkeästi yrityspolitiikkamme ei toimi, vaikka oikeisto siitä kovin ylpeä onkin. Voisimme seuraavalla vaalikaudella kokeilla vasemmistolaisempaa otetta ja tervehdyttää omat yrityksemme tekemällä politiikkaa, joka palvelee heitä.

Vasemmistoliitossa kannattamme myös pääomatulojen verotuksen muuttamista progressiiviseksi ja yrittäjien ennakkoverotuksen kehittämistä. Lue pienyrittäjäohjelmamme.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram