26.03.2014 | Silvia Modig Hyvinvointi

Vasemmiston eduskuntaryhmä siirtyi hallituksesta oppositioon

 

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä päätti eilen, että emme voi allekirjoittaa kehysneuvottelujen lopputulosta. Muut puolueet eivät olleet valmiita neuvottelemaan oikeudenmukaisempaa vaihtoehtoa ja pääministeri näytti ovea.

Kestävyysvajeen voi taittaa leikkaamatta kaikkein heikoimmassa asemassa olevilta. Islannin esimerkki osoittaa, että säästöjä julkisella puolella voi tehdä tinkimättä sosiaaliturvasta ja hyvinvointipalveluista.

Olimme päätöksestä yksimielisiä, vaikka ratkaisu ei ollut helppo. Vasemmiston tärkein tehtävä hallituksessa on ollut tuloerojen kaventaminen ja köyhyyden vähentäminen. Tähän asti olemme onnistuneet joka kerralla puolustamaan heitä joita olemme luvanneet puolustaa. 63 000 ihmistä on noussut köyhyysrajan yläpuolelle, kymmeniä tuhansia on noussut pois toimeentulotuelta. Hallituksen kehysratkaisu vie pohjan tekemältämme työltä.

On totta, että olemme todella haastavassa taloudellisessa tilanteessa, mutta leikkaamalla matala- ja keskipalkkaisilta perheiltä, sivistyksestä ja koulutuksesta ainoastaan kasvatamme kestävyysvajetta. Leikkauksilla ruokitaan yhteiskunnan hyvinvointieroja.

Esitetty kehysratkaisu sisälsi pitkän listan eri toimenpiteitä ,toiset hyviä, toiset huonoja. Ongelmaksi muodostui niiden kasaantuva vaikutus. On epäoikeudenmukaista, että nyt pieni- ja keskituloiset laitettaisiin maksamaan, kun samalla useita yritystukia on hallituskaudella kasvatettu. Kehitysyhteistyörahoja leikataan merkittävästi ja yliopistoindeksi puolitetaan taas.

Suurimmat ongelmat meille Vasemmistoliitossa ovat kuitenkin lapsilisän leikkaaminen, perusturvan indeksin leikkaaminen ja lääkekorvausten heikentäminen.

Toimeentulovaikeuksista kärsivät jo nyt etenkin monet työttömät lapsiperheet sekä yksinhuoltaja- ja monilapsiset perheet. Kun samaan aikaan leikataan työttömyysturvaa ja elinkustannukset kuten liikkuminen ja sähkö kallistuvat, heikkenee heidän asemansa entisestään.

Ympäristönäkökulmasta on tärkeää, että ympäristölle haitallisista tuista karsitaan ja polttoaineiden verotusta nostetaan. Tuen näitä päätöksiä, mutta kun samaan aikaan heikennetään pienituloisten maksukykyä ja nostetaan tasaverona kerättäviä energiaveroja, veronkorotukset iskevät tuntuvimmin heihin.

Istuva hallitus ei kokonaisuudessaan ole ollut huono. Hallitus on nostanut perusturvaa historiallisella korotuksella, samaan aikaan kun on sopeutettu viisi miljardia. Hallitus on kääntänyt liikennepolitiikan kestäville raiteille, oikeudenmukaistanut verotusta ja taannut maksuttoman opiskelun.

Emme kuitenkaan voi jäädä hallitukseen jos talouskriisin laskun maksavat heikoimmassa asemassa olevat ja leikkauksia tehdään veronkorotuksia enemmän.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram